Gode råd

Gode råd til løberen, skal du løbe langt på søndag?

Skal du ud at løbe halvmaraton på søndag? Så har du brug for nogle gode råd. De er her.

Træning:
Følg træningsprogrammet. Husk, at du ikke kan indhente kilometer, du ikke har fået trænet. De er tabt, og hvis du forsøger at forcere, kan du blive skadet. Se fremad og gå efter nogle succesoplevelser i den sidste tid inden løbet. Trap ned i ugen op til løbet. Snup en kortere tur et par dage før løbet. Hvis din træning er gået helt i skudder-mudder, så overvej, om det er nu, du skal løbe/debutere på halvmaraton nu eller vente til senere.

 

Søvn:
Spændingen op til en stor begivenhed som et halvt eller helt maraton, kan betyde, at du sover dårligt natten før. Derfor skal du være udhvilet, når du begynder rejsen eller når du er tæt på et halvt maraton. Gå tidligt i seng i ugen op til løbet, så du er så frisk som mulig. Og fortvivl ikke, hvis du får sovet mindre end gennemsnitligt natten før begivenheden. Det er kun naturligt, og du skal nok klare den alligevel. Kroppen vil være oppe på beatet!

 

Mad:
Kulhydrater, kulhydrater og atter kulhydrater er diæten op mod et langdistance-løb. Spis masser af pasta, så depoterne bliver fyldt op. Ellers skal du spise, som du plejer. Lad være med at eksprimentere – det kan slå maven i stykker, og flere dage med dårlig mave op til løbet er skidt for energi-niveauet.

Drop de store bøffer i dagene op til et halvt eller helt maraton.

Fortsæt pastapartyet i bussen på vej mod løbet – hvis det er maraton, du skal løbe.

På løbsdagen skal du spise et godt morgenmåltid cirka tre timer inden løbsstart. Spis noget, du er vant til, og som du ved virker. En banan eller to er godt.

Drikkelse:Vand, energidrik eller noget helt tredje er et temperaments-spørgsmål, men sørg for at drikke masser af væske i dagene op til løbet. De sidste par dage skal du kunne tisse hele tiden – sådan da – og urinen skal være klar.

Gå rundt med en vanddunk på dig. Dit væskedepot skal være fyldt op, så du er klar til de 21 eller 42 kilometer. Drik små mængder med hyppigt interval, og gør det helt frem til løbsstart.

Tøj og sko:
Løb kun i sko og i tøj, der er afprøvet godt, og som du finder dig tilpas i. Alt nyt tøj skal være vasket, inden du bruger det. Du skal have løbet adskillige lange ture i et par nye sko, inden du kan bruge dem i et langt løb.

Smør vaseline i skridtet, på brystvorter (ja, det gælder også mændene) og under armene. Spar ikke på det. Det kan blive en meget pinefuld affære, hvis du slider hul et af de steder. I stedet for vaseline på brystvorter kan du bruge plaster, men der er risiko for, at det falder af. Vaseline virker.

Undervejs:
Drik og spis under løbet. Du kan ikke klare dig i længden, hvis du ikke begynder at indtage væske ved første post. Det kan godt være, du føler dig ok de første 10 kilometer, men det vil hævne sig, hvis du begynder at drikke for sent, og du kan ikke indhente indtaget af den væske, du ikke fik drukket i begyndelsen.

Noget banan undervejs i sådan et halvmaraton gør underværker. Det er ren energi. Tag et par stykker – godt en halv banan – ved hvert depot og tyg dem grundigt. Det er også godt tidsfordriv.

Find dit eget tempo. Om du bliver nummer 371 eller 386 er ligegyldigt. Du skal løbe et godt løb. Dit eget.

Stort og småt:
Gå hellere på toilettet fire gange for meget end én gang for lidt. Hvis du skal under løbet, så find et festival-toilet, selv om det kan koste dyrebare sekunder – og måske er lidt ulækkert. Tidstabet ved at klemme sammen i 10 kilometer bliver større end tabet ved at stå i kø og blive lettet. Og til mændene: I forbindelse med løb må der strintes næsten alle steder.

Spørg, spørg og spørg igen:
Er du i tvivl om noget, så spørg. Alle løbere har deres egne erfaringer, og de deler gerne ud af dem.

Ringsted Motionsklub
Graversensvej 6
4100 Ringsted
Telefon: 22456481
E-mail: jytte@haak.dk
CVR: 29576424
     
Ringsted Motionsklub | Graversensvej 6 Hovmarksvej 5 | 4100 Ringsted | Tlf.: 22456481